Καρκίνος Μύθοι και Αλήθειες
Καθημερινά ακούμε γύρω μας για τον καρκίνο θεωρίες, κουβέντες, γνώμες, που δεν έχουν καμία επιστημονική βάση. Σήμερα, ζούμε πια στην εποχή της «τεκμηριωμένης ιατρικής» (Evidence Based Medicine), δηλαδή της Ιατρικής Επιστήμης που βασίζεται σε μελέτες και έρευνα. Εικασίες και ψευδείς υποθέσεις δεν έχουν θέση στη σωστή άποψη μας για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως ο καρκίνος.
Το άρθρο μας, βασισμένο σε πληροφορίες που συλλέγει το National Cancer Institute των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, σκοπό έχει να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που τίθενται συχνά σε συζητήσεις μεταξύ μας. Θα ακολουθήσουν και άλλα τέτοια άρθρα για να αποσαφηνιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι μύθοι και αλήθειες γύρο από το τόσο σοβαρό αυτό ζήτημα! Η Σύγχρονη Ογκολογία είναι μια τελείως καινούργια πραγματικότητα!
Είναι ο καρκίνος θανατηφόρος για όλους;
Η επιβίωση μετά από τη διάγνωση καρκίνου σε κάποιον αυξάνεται σταθερά μετά το 1990. Νέες στοχευμένες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες έχουν δώσει χρόνια ζωής σε πολλές περιπτώσεις, όπως καρκίνο μαστού, παχέος εντέρου, θυρεοειδούς, προστάτη και άλλους.
Η σύγχρονη προσέγγιση στην αντιμετώπιση του καρκίνου, εκτός από εξελιγμένες χειρουργικές τεχνικές, περιλαμβάνει συμπληρωματικές θεραπείες με χάπια, ορμόνες ή ενδοφλέβιες ουσίες, που στοχεύουν μόνο στα καρκινικά κύτταρα και όχι στα φυσιολογικά.
Αυτό, μαζί με την Ανοσοθεραπεία που έχει έρθει να προστεθεί στη φαρέτρα των όπλων μας κατά της νόσου, έχουν σαν αποτέλεσμα περισσότερη ζωή με ποιότητα! Η συνολική 5ετής επιβίωση για όλων των ειδών καρκίνου ξεπερνά σήμερα το 67%. Για περισσότερα…
Η κατανάλωση ζάχαρης θα χειροτερεύσει τον καρκίνο μου;
ΟΧΙ. Παρά το ότι η έρευνα έχει δείξει ότι τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν τη ζάχαρη (γλυκόζη) περισσότερο από τα φυσιολογικά, καμία μελέτη δεν έχει δείξει ότι η κατανάλωση ζάχαρης θα χειροτερεύσει τον καρκίνο ή ότι αν σταματήσει κανείς να τρώει ζάχαρη, ο καρκίνος θα μικρύνει ή θα εξαφανιστεί.
Από την άλλη μεριά, η υπερκατανάλωση ζάχαρης οδηγεί συνήθως σε πρόσληψη βάρους και παχυσαρκία.
Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει τη σύνδεση της παχυσαρκίας με αρκετούς τύπους καρκίνου, όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Στοιχεία για τη σχέση παχυσαρκίας και καρκίνου ανατρέξτε και σε αυτό…
Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες προκαλούν καρκίνο;
ΟΧΙ. Πολύ συζήτηση και αμφισβήτηση έχει υπάρξει από την εμφάνιση και χρήση υποκατάστατων της ζάχαρης στην καθημερινή μας ζωή. Τι θα βάλουμε στον καφέ μας και τι βάζουν οι ζαχαροπλάστες στα παρασκευάσματα τους. Για τις ουσίες αυτές μπορεί να γίνει μεγάλη συζήτηση ως προς τις ανεπιθύμητες ενέργειες τους στον οργανισμό, αλλά ως προς τον καρκίνο τα ζητούμενα έχουν ξεκαθαριστεί.
Από πολλά χρόνια, επιστήμονες έχουν κάνει σειρά ερευνών ως προς την ασφάλεια των τεχνητών γλυκαντικών (υποκατάστατα της ζάχαρης) και δεν βρήκαν καμία ένδειξη ότι προκαλούν καρκίνο στον άνθρωπο.
Όλες οι ουσίες αυτές (εκτός από το κυκλαμικό νάτριο που αναμιγνύεται συχνά με σακχαρίνη) έχουν πάρει άδεια από τον FDA των ΗΠΑ (ο αντίστοιχος ΕΟΦ της Αμερικής). Έτσι, έχοντας υπ’ όψιν μας ότι η μεγάλη κατανάλωση γενικά βλάπτει, διαβάστε περισσότερα εδώ…
Είναι ο καρκίνος μεταδοτικός;
ΟΧΙ. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να μεταδοθεί ο καρκίνος από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αντίθετα, το να είμαστε κοντά στους πάσχοντες και να παλεύουμε όλοι μαζί τη νόσο αυτή, μόνο καλό κάνει στους καρκινοπαθείς και στην κοινωνία! Σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ! Η μόνη περίπτωση να μεταδοθούν καρκινικά κύτταρα είναι αυτή της μεταμόσχευσης οργάνου ή ιστού.
Αν δηλαδή κάποιος λάβει μόσχευμα από κάποιον που είχε περάσει καρκίνο στο παρελθόν, υπάρχει ένας πολύ μικρός κίνδυνος, που όμως πρέπει να συσχετιστεί με τον άμεσο κίνδυνο θανάτου του λήπτη από την πρωτογενή του νόσο.
Η πιθανότητα μετάδοσης σε αυτή την περίπτωση είναι μόνο 2 στις 10.000, γιατί οι γιατροί αποφεύγουν να παίρνουν μοσχεύματα από ανθρώπους με ιστορικό καρκίνου.
Σε κάποιες περιπτώσεις καρκίνος μπορεί να προκληθεί από ιούς (κάποιοι τύποι των ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV) ή μικρόβια (όπως το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού). Οι ιοί ή τα βακτήρια μεταδίδονται μεταξύ των ανθρώπων. Οι καρκίνοι, όμως, που προκαλούνται από αυτά δε μεταδίδονται.
Περισσότερα για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και τους HPV ιούς διαβάστε στις αντίστοιχες παραπομπές.
Μπορεί η άποψή μας για τον καρκίνο να επηρεάσει την αντιμετώπισή του από εμάς;
ΟΧΙ. Σήμερα, δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι η θετική ή αρνητική «άποψη» του πάσχοντα συνδέεται με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου ή θανάτου από αυτόν. Αν κάποιος διαγνωστεί με καρκίνο είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθει στεναχώρια, θυμό, απογοήτευση ή αισιοδοξία πολλές φορές.
Οι πάσχοντες με θετική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι πιο πιθανό να παραμένουν κοινωνικοί και ενεργητικοί.
Η φυσική δραστηριότητα και η συναισθηματική στήριξη βοηθάνε στην αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης. Αυτό, όμως, δε θα πρέπει να μας κάνει να νιώθουμε ενοχές αν κάποιες φορές στη διάρκεια της μάχης που δίνουμε με τη νόσο, καταρρεύσουν οι εσωτερικές δυνάμεις μας ή η δυνατότητα να ανταπεξέλθουμε σε κάποιες υποχρεώσεις προς τρίτους.
Η συνολική διαχείριση πρέπει να διέπεται από αισιοδοξία, με τις φυσιολογικές ανθρώπινες διακυμάνσεις! Για περισσότερα…
Μπορεί το Χειρουργείο ή η Βιοψία για ένα καρκίνο να τον εξαπλώσει στο σώμα;
Η πιθανότητα να εξαπλωθεί ο καρκίνος με ένα σωστό ογκολογικό χειρουργείο ή βιοψία είναι ανύπαρκτη. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε έχουν σαν κύριο γνώμονα τη μη μεταφορά κυττάρων από ένα σημείο σε άλλο. Γι’ αυτό έχουμε εξειδικευθεί στη Χειρουργική Ογκολογία και οι νοσηλευτές που μας συνδράμουν γνωρίζουν τους κανόνες που πρέπει να διέπουν όλες αυτές τις πράξεις. Επιπλέον, η Λαπαροσκοπική Χειρουργική έχει προσφέρει σήμερα, επιπλέον πλεονεκτήματα στο ζήτημα αυτό.
Η χειρουργική παρέμβαση με τη λεπτομέρεια που μας δίνει η καινούργια αυτή τεχνολογία, χωρίς τη χρήση των χεριών μας μέσα στην κοιλιακή χώρα, εξαλείφει την πιθανότητα χειρισμοί που γινόντουσαν με τις κλασσικές προσπελάσεις να οδηγήσουν σε διασπορά καρκινικών κυττάρων!
Η επέμβαση στο πάσχον όργανο γίνεται με όλες τις προφυλάξεις των υγιών ιστών και με διαδικασίες μη διασποράς με την αιματική οδό. Εδώ, αναδεικνύεται άλλο ένα όφελος από την εφαρμογή Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής σε περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου, του εντέρου, του συκωτιού ή των γεννητικών οργάνων στη γυναίκα.
Για το πως κάνει μεταστάσεις ο καρκίνος μπορείτε να διαβάσετε….
Προκαλούν τα κινητά τηλέφωνα καρκίνο;
ΟΧΙ. Σύμφωνα με τις καλύτερες μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Ο καρκίνος προκαλείται από γενετικές μεταλλάξεις και τα κινητά εκπέμπουν μια ενέργεια χαμηλής συχνότητας που δεν βλάπτει τα γονίδια. Η κατάχρηση της τεχνολογίας των κινητών, και μάλιστα δίπλα στο αυτί μας, μπορεί να προκαλέσει, όμως, άλλες βλάβες μη καρκινικές.
Αυτές μπορεί να αφορούν πονοκεφάλους, ερεθισμούς του ακουστικού οργάνου, δηλαδή των διαφόρων τμημάτων του αυτιού. (κυρίως του ακουστικού νεύρου και των οσταρίων). Έτσι, η λελογισμένη χρήση των κινητών είναι απαραίτητο να μπει στην καθημερινή φιλοσοφία μας. Για περισσότερα για τη σχέση με τον καρκίνο…
Προκαλούν τα καλώδια του ρεύματος καρκίνο;
ΟΧΙ. Όλες οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Οι γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος εκπέμπουν ηλεκτρική και μαγνητική ενέργεια. Η ηλεκτρική ενέργεια εύκολα εξασθενεί με τη μόνωση των καλωδίων και των τοίχων.
Η μαγνητική ενέργεια, που εκπέμπεται, είναι μια ακτινοβολία χαμηλής συχνότητας που δε βλάπτει τα γονίδια. Μελέτες διενεργούν συνέχεια πολλοί φορείς και για τα καλώδια υψηλής τάσεις στους πυλώνες της ΔΕΗ.
Ούτε σε αυτές τις έρευνες έχει διαπιστωθεί κάποια συσχέτιση. Η αναφορά σε μια για παιδική λευχαιμία, έχει αμφισβητηθεί ως προς την ορθότητα της διαπίστωσης. Σίγουρα, μια σχετική απόσταση από καλώδια υψηλής τάσης μας διασφαλίζει από γενικότερες επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Για τη σχέση με τον καρκίνο διαβάστε εδώ…
Υπάρχουν φυτικά προϊόντα που να θεραπεύουν τον καρκίνο;
ΟΧΙ. Παρότι κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι φυτικά προϊόντα ή εναλλακτικές θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση των ανεπιθύμητων παρενεργειών της αντιμετώπισης του καρκίνου, κανένα φυτικό προϊόν δεν έχει φανεί να είναι αποτελεσματικό στον πόλεμο κατά του καρκίνου.
Αντίθετα, κάποια τέτοια προϊόντα αν χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια χημειοθεραπειών ή ακτινοβολιών μπορεί να παρέμβουν στην αποτελεσματικότητα των θεραπειών αυτών. Θα πρέπει πάντα να συζητιέται με το γιατρό η χρήση προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών ή φυτικών σκευασμάτων.
Συχνά, καρκινοπαθείς, μέσα στην αγωνιώδη αναζήτηση θεραπείας, έχουν πέσει θύματα κοινών απατεώνων, που εκμεταλλεύονται την ανάγκη του ασθενούς για “σανίδα σωτηρίας”. Θα πρέπει όλοι να ελέγχουμε τι ακούμε και διαβάζουμε, και να επιμένουμε σε αυτό που τονίσαμε από την αρχή αυτού του άρθρου.
Την Επιστημονική Τεκμηρίωση των όσων λέγονται ή γράφονται. Το να αφήσουμε καρκινοπαθείς να παρασυρθούν από ψευδείς και αβάσιμες ελπίδες, μόνο κακό θα κάνουμε. Έχουμε όλοι ευθύνη για τη διάδοση της σωστής πληροφορίας, μέσα στην εποχή των fake news. Διαβάστε περισσότερα στο…
Αν κάποιος στην οικογένεια έχει καρκίνο, υπάρχει πιθανότητα να πάθω κι εγώ;
Όχι απαραίτητα! Ο καρκίνος δημιουργείται από βλαπτικές μεταλλάξεις στα γονίδια. Μόνο 5-10% των καρκίνων προκαλούνται από βλαπτικές μεταλλάξεις που κληρονομήσαμε από τους γονείς μας.
Σε οικογένειες με κληρονομούμενες καρκινογόνες μεταλλάξεις, αρκετά μέλη της οικογένειας μπορεί να εμφανίσουν τον ίδιο τύπο καρκίνου. Αυτοί ονομάζονται «οικογενείς» ή «κληρονομικοί» καρκίνοι.
Το 90-95% των περιπτώσεων καρκίνου προκαλούνται από μεταλλάξεις που συμβαίνουν στη ζωή ενός ανθρώπου σαν συνέπεια του γήρατος και της έκθεσης σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα και η ακτινοβολία. Αυτοί είναι οι «μη-κληρονομούμενοι» ή «σποραδικοί» καρκίνοι. Διαβάστε περισσότερα για τους κληρονομικούς καρκίνους αλλά και για τα αίτια πρόκλησης καρκίνου.
Αν κανένας στην οικογένεια δεν είχε καρκίνο σημαίνει ότι δεν κινδυνεύω;
ΟΧΙ. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, περίπου 38% των ανδρών και γυναικών θα διαγνωσθούν με καρκίνο σε κάποια φάση της ζωής τους.
Κατά την αδιάκοπη ανανέωση και πολλαπλασιασμός των κυττάρων του οργανισμού μας από τη γέννησή μας και έως το τέλος της ζωής μας, μπορεί να προκύψει μια μετάλλαξη που να δημιουργήσει ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό κυττάρων σε κάποιο όργανο, δηλαδή καρκίνο. Δηλαδή, οι περισσότεροι οφείλονται στη γήρανση του οργανισμού και την έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται το κάπνισμα, η ακτινοβολία (ηλιακή και ραδιενεργή), τροφές επιβαρυντικές για διάφορα όργανα (όπως το αλκοόλ, το υπερβολικό ζωικό λίπος και άλλες), η μόλυνση του περιβάλλοντος αλλά και διάφορες ουσίες εμπλεκόμενες σε διάφορα επαγγέλματα.
Η σωστή διατροφή και η άσκηση μπορεί στατιστικά να επηρεάσουν τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου. Περισσότερα…
Προκαλούν τα αποσμητικά και αντιιδρωτικά καρκίνο μαστού; Μπορεί οι βαφές των μαλλιών να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου;
ΟΧΙ. Οι καλύτερες μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν έχουν βρει σύνδεση μεταξύ των χημικών που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα περιποίησης με αλλαγές στον ιστό του μαστού. Διαβάστε στο…
Δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση ότι η χρήση βαφής μαλλιών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Υπάρχουν μερικές μελέτες που δείχνουν, πως κομμωτές και κομμώτριες που εκτίθενται συστηματικά σε μεγάλες ποσότητες βαφών μαλλιών και άλλων χημικών προϊόντων, μπορεί να εμφανίσουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Διαβάστε στο…