coronavirus

Τα τρία τέταρτα των ενηλίκων που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 αναφέρουν ότι εξακολουθούν να έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα 6 μήνες μετά, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό The Lancet (Published Online January 8, 2021).

Περίπου 1.700 ασθενείς με COVID-19 (μέσης ηλικίας 57 ετών) που είχαν πάρει εξιτήριο από νοσοκομείο της Wuhan αξιολογήθηκαν σε διάστημα 6 μηνών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Συνολικά, 63% ανέφεραν μυϊκή αδυναμία ή κόπωση, 26% είχαν δυσκολίες στον ύπνο και 23% είχαν άγχος ή κατάθλιψη.

covid-19

Μακροχρόνια προβλήματα μετά από νόσηση με COVID-19

Από την έναρξη της πανδημίας έως και σήμερα, είναι γνωστό πως η ηλικία και η παχυσαρκία σχετίζονται με σοβαρά αρνητικά αποτελέσματα στους ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19.

Οι ασθενείς που είχαν παρουσιάσει πιο βαρειά νόσο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα 6 μήνες αργότερα. Μεταξύ εκείνων που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις του αναπνευστικού συστήματος κατά την παρακολούθηση, η βλάβη των πνευμόνων κυμάνθηκε από 22% μεταξύ εκείνων με τη λιγότερο σοβαρή ασθένεια έως 56% μεταξύ εκείνων με την πιο σοβαρή.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το 13% των ασθενών πρόβλημα στους νεφρούς κατά την εισαγωγή τους παρουσίασαν μειωμένη λειτουργία στους 6 μήνες!