Χειρουργική Παχυσαρκίας

Η Αλήθεια για τη Χειρουργική Παχυσαρκίας

Η Χειρουργική Παχυσαρκίας δεν αποτελεί μια «μόδα» όπως πολλοί μπορεί να θεωρούν.

Το πρόβλημα της σοβαρής παχυσαρκίας είναι διογκωμένο τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά η αντιμετώπισή του έχει ξεκινήσει από το 1954 από τον Kremer. 12 χρόνια αργότερα ο Mason παρουσιάζει και καθιερώνει το γαστρικό bypass σαν τη μέθοδο αντιμετώπισης παχύσαρκων ανθρώπων με περισσότερα από 30 -40 κιλά του φυσιολογικού βάρους τους.

Η μέθοδος έχει καθιερωθεί ως το σημείο αναφοράς, αφού σειρά μελετών έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά της άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα.

Στην πορεία (1976) ο Ιταλός N. Scopinaro παρουσιάζει επέμβαση για πολύ παχύσαρκους, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στην επέμβαση αυτή παρακάμπτεται το μεγαλύτερο μέρος του λεπτού εντέρου με συνέπεια σημαντική δυσαπορρόφηση και απώλεια βάρους.

Εδώ με τον “Πατριάρχη” της Χειρουργικής της Παχυσαρκίας Nicola Scopinaro, τη διάσημη ψυχολόγο παχυσαρκίας Jane Ogden και τον διάσημο Βέλγο Καθηγητή Βαριατρικής Luc Lemmens.

Scopinaro Παππης Ogden Lemmens

Μέχρι τη δεκαετία του ’90 τα καλά αποτελέσματα των χειρουργείων θεωρούσαμε ότι οφείλονταν στη μείωση του όγκου του στομάχου και στη δυσαπορρόφηση. Έτσι, φαινόταν ότι αυτή ήταν η αιτία για τη διόρθωση του σακχαρώδη διαβήτη και των άλλων συννοσηροτήτων.

Το γεγονός όμως ότι αυτά παρατηρούνταν μέσα στον πρώτο μήνα (πριν τη μεγάλη απώλεια βάρους) οδήγησε τον F. Rubino σε πειράματα που απέδειξαν ότι η χειρουργική παχυσαρκίας είχε σημαντικά μεταβολικά αποτελέσματα μέσω ορμονικών μηχανισμών άγνωστων μέχρι το 2004.

Σήμερα διανύουμε την εποχή της Μεταβολικής πια Χειρουργικής, όπου οι επεμβάσεις έχουν συγκεκριμένες δράσεις στον υποθάλαμο και στα κύτταρα αποκαθιστώντας την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Παρακολουθήστε πρόσφατη ομιλία μου για την καθιέρωση του όρου Μεταβολική Χειρουργική, καθώς οι βελτίωση και ίαση μεταβολικών ασθενειών που συνοδεύουν την Παχυσαρκία, είναι το πρωτεύον.

Τα νεότερα δεδομένα, λοιπόν, έχουν δώσει στη Χειρουργική αυτή μια άλλη διάσταση, με προοπτικές διόρθωσης σειράς μεταβολικών νοσημάτων αλλά και άλλων παθήσεων ανεξαρτήτως του αριθμού των κιλών που θα απωλεσθούν.

Παρακολουθήστε μια ομιλία μου για τη ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ.

Λαπαροσκοπική Βαριατρική Μεταβολική Χειρουργική

Η παχυσαρκία αποτελεί έναν διεθνώς αναγνωρισμένο παράγοντα κινδύνου για τη δημόσια υγεία και έχει λάβει στις μέρες μας διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι η επίπτωση της παχυσαρκίας των ενηλίκων στις αναπτυγμένες χώρες αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία κατά 37%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην παχυσαρκία των ανδρών με ποσοστό 27%, ενώ στην παχυσαρκία των γυναικών βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 18%, και συνολικά δεύτερη μετά τη Μάλτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παχυσαρκία είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί μετά το κάπνισμα.

Παχυσαρκία μια μακροχρόνια νόσος

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παχυσαρκία είναι μια μακροχρόνια νόσος. Ο αγώνας ενάντια στα κιλά ξεκινά συνήθως από την εφηβική ηλικία και συνεχίζεται για ολόκληρη τη ζωή. Οι δίαιτες έχουν σαν στόχο την απώλεια βάρους θέτοντας περιορισμούς στην πρόσληψη τροφής. Το απογοητευτικό είναι ότι στο 95% των περιπτώσεων τα κιλά θα επανακτηθούν μέσα σε μία πενταετία.

Η απλή εξήγηση είναι ότι προσπαθούν να αλλάξουν το σώμα τους με λάθος τρόπο, γιατί καμία προσπάθεια απώλειας βάρους δεν πρόκειται να αντέξει στο χρόνο αν δεν συνοδεύεται από κάποιες αλλαγές του τρόπου ζωής.

Παχυσαρκία πως αντιμετωπίζεται

Χειρουργική Παχυσαρκίας - NewLife.gr

Τα επιστημονικά δεδομένα της τελευταίας εικοσαετίας δείχνουν σαφώς, ότι η Χειρουργική Παχυσαρκίας είναι η μόνη μακροχρόνια αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της νοσογόνου παχυσαρκίας.

Με τη Χειρουργική Παχυσαρκίας γίνονται αλλαγές στο πεπτικό σύστημα, που έχουν σαν αποτέλεσμα το μόνιμο περιορισμό στην ποσότητα της προσλαμβανόμενης τροφής και ενέργειας, έτσι ώστε ο οργανισμός να καταναλώσει τα αποθηκευμένα αποθέματα λίπους.

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της λαπαροσκοπικής χειρουργικής δεν απαιτούνται πια μεγάλες και επώδυνες τομές για να προσεγγίσουμε το πρόβλημα. Με 4-5 μικρές τομές των 5-10mm μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τις επεμβάσεις, ώστε η μετεγχειρητική ανάρρωση να είναι εύκολη, η κινητοποίηση άμεση, η επάνοδος στη φυσιολογική δραστηριότητα σύντομη και το αισθητικό αποτέλεσμα πολύ καλό.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για όλα τα θέματα που αφορούν την Χειρουργική Παχυσαρκίας αλλά και Διαβήτη στη ιστοσελίδα του

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ