FAQs

Τα τρία τέταρτα των ενηλίκων που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 αναφέρουν ότι εξακολουθούν να έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα 6 μήνες μετά, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό The Lancet (Published Online January 8, 2021) Περίπου 1.700 ασθενείς με COVID-19 (μέσης ηλικίας 57 ετών) που είχαν πάρει εξιτήριο από νοσοκομείο της Wuhan αξιολογήθηκαν σε διάστημα 6 μηνών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Συνολικά, 63% ανέφεραν μυϊκή αδυναμία ή κόπωση, 26% είχαν δυσκολίες στον ύπνο και 23% είχαν άγχος ή κατάθλιψη. Οι ασθενείς που είχαν παρουσιάσει πιο βαρειά νόσο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα 6 μήνες αργότερα. Μεταξύ εκείνων που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις του αναπνευστικού συστήματος κατά την παρακολούθηση, η βλάβη των πνευμόνων κυμάνθηκε από 22% μεταξύ εκείνων με τη λιγότερο σοβαρή ασθένεια έως 56% μεταξύ εκείνων με την πιο σοβαρή. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το 13% των ασθενών πρόβλημα στους νεφρούς κατά την εισαγωγή τους παρουσίασαν μειωμένη λειτουργία στους 6 μήνες!
Οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις για καρκίνο έχουν αποδειχθεί το ίδιο και πολλές φορές περισσότερο ογκολογικά επαρκείς από τις κλασσικές επεμβάσεις! Εκτός από τα πολλά πλεονεκτήματα που έχουν για τον ασθενή, έχει επιπλέον δειχθεί με σειρά μελετών πως ο σωστός καθαρισμός της κακοήθειας γίνεται εξαιρετικά! Αυτό οφείλεται στο ότι ακολουθούνται οι ίδιοι ογκολογικοί κανόνες της ανοικτής χειρουργικής, με τη διαφορά πως η μεγέθυνση του χειρουργικού πεδίου (που παρέχει η τεχνολογία των οπτικών ινών) αυξάνει τη λεπτομέρεια της επέμβασης, τα λεπτά εργαλεία επιτρέπουν τη διενέργεια μικροχειρουργικής με συνέπεια την ελάχιστη απώλεια αίματος και κάκωση των υγιών ιστών. Με τη χρήση της κάμερας, η οπτική που έχει ο χειρουργός είναι δίπλα στο πάσχον όργανο, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να βρίσκει βλάβες που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι. Ακόμα, χρησιμοποιώντας εργαλεία νέας τεχνολογίας, το χειρουργείο είναι αναίμακτο και η ανάρρωση ταχύτερη. Όλα τα προηγούμενα προϋποθέτουν έμπειρο χειρουργό με ιδιαίτερη εκπαίδευση στις τεχνικές αυτές, καθώς οι επεμβάσεις για καρκίνο ανήκουν στο φάσμα της προχωρημένης λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Μόνον τότε θα έχουμε έναν ασθενή που θα έχει αντιμετωπιστεί χειρουργικά άριστα και σε λίγες μέρες θα έχει αναρρώσει τόσο καλά, ώστε σε περίπτωση που απαιτείται συμπληρωματική θεραπεία να είναι έτοιμος για αυτή.
Ως γενική αρχή, η επιδίωξη είναι μια κήλη να αντιμετωπίζεται λαπαροσκοπικά. Αυτή η προσέγγιση προσφέρει άριστο χειρουργικό αποτέλεσμα, χρήση σύγχρονων πλεγμάτων ενίσχυσης των ιστών του ασθενούς και ταχεία ανώδυνη ανάρρωση. Αυτό αφορά και τις βουβωνοκήλες και τις κήλες του κοιλιακού τοιχώματος. Η τελική απόφαση λαμβάνεται πάντα μετά από συζήτηση του ιατρού και του ασθενούς, καθώς δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Υπάρχουν παραμελημένες περιπτώσεις, περιπεπλεγμένες κήλες ή περιστατικά που έχουν ξαναχειρουργηθεί μια ή περισσότερες φορές. Η τελική απόφαση για την ενδεδειγμένη προσπέλαση βαρύνει τότε τον χειρουργό, αφού αυτός γνωρίζει καλύτερα το τι περιμένει να συναντήσει σε τέτοιες ιδιάζουσες καταστάσεις. Το να ζητήσει ο ασθενής κάτι συγκεκριμένο είναι παρακινδυνευμένο και φέρνει το χειρουργό σε δύσκολη θέση. Βέβαια, πρέπει να τονίσουμε, ότι πάνω από 90% των περιπτώσεων κηλών μπορούν να αντιμετωπισθούν λαπαροσκοπικά και ο ασθενής να έχει τα πλεονεκτήματα της μεθόδου. Επίσης, καινούργιες εξελιγμένες τεχνικές εμφανίζονται στη φαρέτρα του ενημερωμένου χειρουργού, οι οποίες υπόσχονται ακόμα καλύτερα δεδομένα για τους ασθενείς.