Παππής Παχυσαρκία Αδυνάτισμα

Γιατί αντιμετωπίζεται η σοβαρή παχυσαρκία πλέον ως Νόσος;

Σήμερα μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων ανά τον κόσμο που πάσχουν από παχυσαρκία, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη 2η θέση στον Ευρωπαϊκό χάρτη και 1η στην παιδική παχυσαρκία. Η νοσογόνος παχυσαρκία, όπως επιστημονικά ονομάζεται, παράγει (όπως λέει και η λέξη) νόσους.

Άνθρωποι που ξεπερνάνε έναν Δείκτη Μάζας Σώματος 35 kg/m2 παρουσιάζουν γεωμετρική αύξηση της πιθανότητας να εμφανίσουν Σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, άπνοιες ύπνου, εγκεφαλικά επεισόδια, οστεοαρθρίτιδες, εμφράγματα και προβλήματα στα αγγεία, υπογονιμότητα και αυξημένη πιθανότητα για σειρά καρκίνων.

Έτσι, γίνεται απολύτως κατανοητό ότι η νοσογόνος παχυσαρκία που μειώνει δραματικά το προσδόκιμο επιβίωσης πρέπει να εκριζώνεται ως σοβαρή νόσος! Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι ΔΕΝ φταίει ο παχύσαρκος για την κατάστασή του.

Είναι κυριολεκτικά καταστροφικό να θεωρείται η σοβαρή παχυσαρκία σαν κατάσταση ολίγων παραπάνω κιλών!

Το επιπλέον βάρος προσβάλει όλα τα συστήματα του οργανισμού μας, επιβαρύνοντας εγκέφαλο, αγγεία, καρδιά, αναπνευστικό, μυοσκελετικό, όργανα της κοιλιάς και του μεταβολισμού.

Η σοβαρή παχυσαρκία δεν είναι αισθητικό θέμα!
Απορρυθμίζει τις λειτουργίες του σώματος, προκαλώντας διαβήτη, υπέρταση, άπνοιες ύπνου, επιβάρυνση στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, υπερφόρτωση των αρθρώσεων ισχίου και γονάτων, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και πολλά άλλα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παχυσαρκία είναι μια μακροχρόνια νόσος. Ο αγώνας ενάντια στα κιλά ξεκινά συνήθως από την εφηβική ηλικία και συνεχίζεται για ολόκληρη τη ζωή.

Οι δίαιτες έχουν σαν στόχο την απώλεια βάρους θέτοντας περιορισμούς στην πρόσληψη τροφής. Το απογοητευτικό είναι ότι στο 95% των περιπτώσεων τα κιλά θα επανακτηθούν μέσα σε μία πενταετία.

Ποια είναι η λύση;

<< παχυσαρκια πως αντιμετωπιζεται >>

Στις μέρες μας η σοβαρή παχυσαρκία ΔΕΝ αποτελεί πια άλυτο πρόβλημα, αρκεί να αντιμετωπιστεί από ειδικούς.

Σήμερα η επιστήμη έχει στα χέρια της ‘όπλα’ ικανά να βοηθήσουν ουσιαστικά το άτομο να ρυθμίσει το βάρος του, όπως ειδικά μοντέλα τροποποίησης συμπεριφοράς, μοντέλα διατροφικής εκπαίδευσης, ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις και τεχνικές αντιμετώπισης του χρόνιου στρες.

Για σοβαρότερες περιπτώσεις, περίοπτη θέση στη φαρέτρα των ‘όπλων’ καταλαμβάνει η Βαριατρική χειρουργική.

Παππής παχυσαρκία

Ειδικότερα με την Βαριατρική Χειρουργική, επιτυγχάνεται οριστική απώλεια βάρους, θεραπεία σακχαρώδους διαβήτη, υπέρτασης, διαταραχών των λιπιδίων του αίματος (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια), συνδρόμου άπνοιας στον ύπνο και μυοσκελετικών προβλημάτων.

Επιπλέον, αποκαθίσταται η γονιμότητα, καθώς και άλλες ορμονικές διαταραχές, βελτιώνεται η εικόνας σώματος, επαναρρυθμίζεται η διατροφική συμπεριφορά και βελτιστοποιείται η ποιότητα της ζωής.

Όπως σε όλες τις σοβαρές παθήσεις, όταν τα συντηρητικά μέσα (δίαιτες, φάρμακα ,άσκηση κλπ.) δεν αποδίδουν – και όλες οι μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και σε μέτρια επιτυχία αυτών, η νόσος υποτροπιάζει – θα πρέπει κανείς να ενημερωθεί σωστά και να δρομολογήσει τη χειρουργική αντιμετώπιση, όπως θα έκανε με κάθε σοβαρή νόσο.

Σήμερα διανύουμε την εποχή της Μεταβολικής πια Χειρουργικής, όπου οι επεμβάσεις έχουν συγκεκριμένες δράσεις στον υποθάλαμο και στα κύτταρα αποκαθιστώντας την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Τα νεότερα δεδομένα, λοιπόν, έχουν δώσει στη Χειρουργική της Παχυσαρκίας μια άλλη διάσταση, με προοπτικές διόρθωσης σειράς μεταβολικών νοσημάτων αλλά και άλλων παθήσεων ανεξαρτήτως του αριθμού των κιλών που θα απωλεσθούν.

Με τη Χειρουργική της Παχυσαρκίας γίνονται αλλαγές στο πεπτικό σύστημα, που έχουν σαν αποτέλεσμα το μόνιμο περιορισμό στην ποσότητα της προσλαμβανόμενης τροφής και ενέργειας, έτσι ώστε ο οργανισμός να καταναλώσει τα αποθηκευμένα αποθέματα λίπους.

Τα χειρουργεία παχυσαρκίας είναι σήμερα εξαιρετικά ασφαλή από έμπειρες χειρουργικές ομάδες, και παρέχουν σίγουρα και μακροχρόνια καλά αποτελέσματα.

Είναι πολύ δυνατά «εργαλεία» που με τη συμμόρφωση του ασθενούς στις οδηγίες του χειρουργού, του διαιτολόγου και της ψυχολόγου εξασφαλίζουν μια ζωή με ποιότητα, μακριά από το φάσμα ασθενειών που συνήθως εισέρχονται πρώιμα στη ζωή ενός σοβαρά παχύσαρκου.

Τα χειρουργεία γίνονται όλα σήμερα λαπαροσκοπικά και απαιτούν νοσηλεία 2 ημερών. Μετά ο ασθενής με ειδικές διατροφικές οδηγίες μπορεί σύντομα να επιστρέψει στην εργασία του, έχοντας ανοίξει μια καινούργια σελίδα ζωής, ώστε να την χαίρεται ο ίδιος και η οικογένειά του.

Δεν υπάρχουν μετεγχειρητικοί πόνοι και επιβάλλεται η πλήρης κινητικότητα. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά μέσα στον πρώτο χρόνο με το να χάνεται το 70% του υπερβάλλοντος βάρους.

Τα πάντα γύρω από την ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ στο site μας New-Life.gr